KIMNAR

Världens godaste och smidigaste bröd
Nu ska jag ge er brödreceptet som kommer förändra era liv! Nja eller åtminstone kanske kommer få er att pröva på att baka eget bröd. Det är supersmidigt, kräver ingen jäsning eller jobbig väntan, bara en himla massa olika sorters mjöler, två brödformar (finns på alla loppisar om man inte har såna hemma) och 100 minuter i ugnen. 

Lovisas bröd (uppkallat efter min kömpis som gav mig receptet från början)
2 limpor
ca 110 min
175º

Ingredienser: 
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross (eller rågkross tog jag för det fanns inte på mitt ICA)
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk (se veganskt alternativ längst ner) 
0,5 dl sirap


Här är ingredienserna (minus bikarbonat och salt för det glömde jag ställa fram). Rågkrossen eller fyrkornskrossen vilken man nu väljer att använda ska blötläggas över natten innan det används i degen. Det sväller ganska mycket så det räcker med att ta ungefär 1,25 dl torrvara och sen fylla på med vatten. Blir ungefär 2,5 dl när det svällt, bara hälla av vattnet och ha i degen. 

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filen och sirapen.


Smöra och bröa två brödformar. Häll i degen i formarna. Varning för att det är ganska kladdigt, bra att använda en slickepott.Grädda i ca 100 min på 175 grader, sätt på folie eller ställ formarna långt ner i ugnen den sista halvtimmen så brödet inte blir svart. Voilà! Nu är det klart, bara låta svalna under bakduk och sen skära upp i lagom stora bitar. Det funkar finfint att frysa in brödet och ta fram vid behov.

Till mina veganvänner där ute!
Istället för filmjölk kan man använda sig av soyghurt med en skvätt vinäger och citronsaft i. Det är syran i filmjölken som tillsammans med bikarbonatet sätter fart på jäsningen, men om man kompletterar soyghurt med lite syrlig vinäger och citron så bör det få samma effekt. 

You're welcome!