KIMNAR

Graviditet och födande ur ett historiskt perspektiv
Sedan jag blev gravid har jag kunnat kombinera mitt historieintresse med mitt nyväckta intresse för graviditeter. Tänkte ge er lite historiska fun facts om graviditet och födande i punktform: 

  • Kungligheternas förlossningar var publiktäta evenemang. Detta för att kunna försäkra sig om att det kungliga barnet inte var en bortbyting. Sofia Magdalena födde exempelvis hennes och Gustav den III:s förstfödde son Gustav Adolf år 1778 med ett helt partyförfriskat hov närvarande. Medan den stackars drottningen låg i fullt förlossningsarbete festade hovfolket på mat och alkohol i väntan på den nye tronarvingen. Ganska otänkbart scenarie när maxantalet medföljare på de svenska förlossningsklinikerna nu för tiden är två personer. 
  • För att fortsätta på det kungliga spåret så var att födas med segerhuva någonting som ansågs väldigt lyckobringande. Det innebar rent praktiskt att barnet föddes i hela hinnor, googla på det om ni inte sett hur det ser ut för det är sjukt ballt. Exempel på svenska kungligheter som ska ha fötts med segerhuva är Karl XII och drottning Kristina. Fosterhinnan torkades sen och bars som en lyckobringande amulett av kungabarnen. Om man vill kolla på Karl den XII:s segerhuva så finns den att beskåda på Livrustkammaren på Stockholms slott. Lite halvfräscht sådär kanske. 
  • Yrket barnmorska var inget högstatusyrke historiskt sätt (och kanske fortfarande inte är det nu med tanke på lön och villkor). Ingen utbildning för barnmorskor fanns utan det var kloka kvinnor som själva hade fött barn och tillskansat sig sin lärdom genom erfarenhet. Dessa outbildade kvinnor kallades för jordemödrar eller jordegummor. Under 1700-talet började jordemödrarna bytas ut mot utbildade barnmorskor och den första formella utbildningen startade i Stockholm år 1708. 
  • Den första förlossningsavdelningen öppnades år 1752 på Serafimerlasarettet, detta var såklart ingen plats för pöbeln utan enbart adeln och kungligheter var välkomna. 1774 öppnades det första barnbördshuset för borgerskapet och 1775 öppnades Stockholms allmänna barnbördshus för fattiga och ogifta kvinnor. Det var dock ytterst ovanligt att föda på avdelning, de flesta förlossningar skedde i hemmet. Det var först i början av 1900-talet som kvinnor började föda på förlossningsavdelningar i större utsträckning. 
  • En kvinna som hade fött barn skulle ligga i barnsäng, alltså vila och vänta på att kroppen återbildade sig till det skick den var innan graviditeten, i ca sex till åtta veckor. Snacka om långtråkigt! Mycket vanligt att kvinnan fick barnsängsfeber och andra infektionssjukdomar under den här tiden, vilket har bidragit till uttrycket "dö i barnsäng". 
  • Mödradödligheten var mycket hög förr i tiden, fortfarande under början av 1900-talet dog omkring 300 kvinnor på 100 000 förlossningar. Nu för tiden är det bara 4 på 100 000 som dör i Sverige av graviditet och förlossningsrelaterade komplikationer. Jämför det med Centralafrikanska republiken där 882 kvinnor på 100 000 dör av samma orsak, vilka oerhörda skillnader vi fortfarande har i världen. Känner stor tacksamhet över att få föda barn i ett så pass förlossningssäkert land som Sverige, men fortfarande har förlossningsvården en bra bit kvar för att alla kvinnor ska känna sig trygga under denna livsomvälvande händelse. 
Tror kanske det där blev lite för mycket text för att ni ska orka läsa, men om ni fortfarande är intresserade kan jag rekommendera ett avsnitt av Genushistoriepodden som heter "20. Föda barn 1700-2017". En väldigt spännande podd för den som är intresserad av ämnet, finns även fler avsnitt som behandlar graviditet, förlossning och födande i historien. Hett tips! Finns där poddar finns. 

Här kommer en mysig bildkavalkad från historiska förlossningar. På återseende!Här är min favoritbild, en härlig liten målning från början på 1800-talet som man gärna skulle ha över middagsbordet eller hur? Alltså tanten nere i hörnet, what the fuck? En barnmorska in action från 1850.Fint exempel på tre kloka kvinnor som hjälper den födande genom förlossningsarbetet. Snubbarna i bakgrunden sitter typ och räknar ut barnets astrologiska karta? Mycket märkligt.Den här trevliga bilden på en historisk förlossningstång in action. Alltså hur barbariskt ser det inte ut? Men säkerligen ett mycket hjälpsamt verktyg för att minska både barnadödlighet och mödradödlighet. En medeltida målning på en kvinna i fullt förlossningsarbete. Altså kolla det creepy barnet som kommer ur henne, ser ut som en liten farbror? Och den obehagliga ungen som kvinnan längst bak håller i, wtf? Tycker det är så skojigt med medeltida målningar där ingen hade någon koll på perspektiv och man bara kunde måla vuxna, även barnen såg ut som vuxna i miniatyr. 


En indisk målning från slutet av 1600-talet. Tycker det ser jävligt fridfullt ut att föda barn i den miljön. Kvinnan som föder bara "well hello vad trevligt att ni kunde deltaga, nu kan ni bara dra ut ungen så ligger jag här med armen lite trevligt i vädret".