KIMNAR

Det här med att välja namn
Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har vi varit så sjukt snabba och redan kommit på vad vi vill döpa avkomman till. Vi hade ganska olika namnpreferenser och rätt stora meningsskiljaktigheter gällande vad som var ett bra namn eller inte.

Jag har kämpat mig blodig för att jag ska få namnge henne Sickan, men det har dessvärre blivit nedröstat. På min önskelista har det nästan bara funnits snygga tantnamn, någonting som min äkta hälft inte riktigt varit så sugen på. Estrid, Majken, Ingrid och Edith har förutom Sickan varit exempel på vad jag vill döpa ongen till. Wille var mer inne på Alicia och såna där mer vanliga namn.

En vacker dag för några veckor sen satt vi och kollade på namnlistan och så pekade vi båda på ett namn som lät bra. Om hon nu ser ut som en sån när hon väl kommer ut (om hon ens är en hon när hon kommer ut, inte alltför ovanligt att ultraljudet visar fel tydligen) så ska hon heta:
 
Varför har vi valt de här namnen då? 
Elma tyckte vi var ett jäkla bra namn efter att ha kollat på julkalendern 2015. Båda två fastnade för en skitgullig unge som spelade Gustav III i ett avsnitt av Historieätarnas julkalender. Inte så att vi bestämde att det ska vår framtida sidogren heta utan mer som att vi la det på minnet var för sig. Efter lite efterforskning insåg vi att det var ett bra namn, dels för det inte är överdrivet många som heter det samt att det funkar fint även internationellt om hon nu skulle vilja åka och hitta sig själv i Asien när hon fyllt 19. Fanns även en kvinna som hette Elma Danielsson som levde i början av 1900-talet, hon var en kvinnosakskvinna och var en av grundarna till Kvinnliga arbetarförbundet. Elma betyder också äpple på turkiska och betydde härskarinna i antikens Grekland. 

Astrid hette min morfars mamma och jag är också döpt till det i mellannamn. Vi tycker det är ett präktigt och redigt namn som delas av hel hop coola kvinnliga förebilder igenom historien. Astrid Lindgren är ju häftigast av dem alla, svårt att toppa det. Vi hade också en prinsessa i Sverige född 1905 som hette Astrid Bernadotte, hon blev senare drottning av Belgien. Astrid Taube var skulptör och bilkonstnär som utbildade sig vid massvis med fina konstskolor under 1920-talet. Hon var lärling till Carl Milles och även gift med Evert Taube. Sveriges hittills äldsta kvinna hette Astrid Zachrisson och hon dog 2008 på sin 113:e födelsedag (!!!!). Astrid betyder också gudaskön eller gudomligt vacker vilket kan stämma väl in på mig också...

Enid valde vi eftersom Willes mammas farmor hette det. Ett väldigt ovanligt namn som bara har ca 200 svenska bärare. Enid betyder liv och är förutom att vara ett väldigt snyggt namn även en stad i USA. Samma sak med Elma konstigt nog.